torsdag 5. april 2007

Lima - siste dag i Peru+ ettertanke.Vi ligg litt etter med bilete fordi vi glöymde ein viktig ledning heime, og maa lage CD för vi kan vise dei paa bloggen:
Den "krigerske" mamma framfor helten i krigen mot Chile (truleg salpeterkrigen paa slutten av 1800-talet) för vi set kursen akkurat dit.
Nr. 2 Etter flyturen i Nasca.
Nr. 3. Fraa det som var kalla katedralen i Nasjonalparken utanfor Pisco.
Nr. 4 Fraa frokosten ved hotellet i Cusco med mange teikningaar inspirert av kunst fraa Inka-tida.

Da har vi kome til siste dag i Peru. I gaar var vi paa guida bytur i Lima. Da var vi til gamlebyen som inneheld mange bygningar fra 1600-talet, d.v.s den förste tida med spansk styre. 40 bygningar her er med pa UNESCO si liste. Vi var bl.a i katakombene under ei kyrkje der franciskanar-munkane hadde organisert begravelsane i byen. Det var ei stor samling med bein og hovudskallar.
Elles er Lima i stor grad ein moderene by. Dei reklamerer med aa vere "det forskjellige"(differente) og det er byen ogsaa. I den rike bydelen der vi har vaart hotell er det prega av velstand, ja meir prega av luksus, casino og glamour enn vi pleier aa sjaa i Norge. I gatene er det mange dresskledde folk aa sjaa. Det virkar som det er viktig aa vise at dei har kome seg ut av fattigdomen. Forskjellane er svaert store, enda vi har sett lite av fattigdom her, men vi veit det er i andre delar av byen.
Det har nok ogsaa samanheng med at sikkerhetsvakter er viktig. Vi ser stadig vaepna vakter utanfor butikkar og bankar. Bussen som vi tok til Pisco/Nasca hadde av- og paa-stigningar innanfor avsperra omraade og det var sikkerhetssjekk som likna det vi har paa fly i Norge.
Det gjer at eg ogsaa gjer meg tankar om at vi har eit godt land i Norge der vi har lagt vekt paa velferdstaten og at alle skal ha det bra. Men mykje tyder vel ogsaa paa at forskjellane blir större i Norge. Eg kan godt vere enig i at dyktige ledarar skal tene 2-3-4 gonger saa mykje som vanlege folk, men naar ledarlönningar, lön til aksjemeglarar eller forballstjerner blir 10 -20 30 gonger saa mykje som til vanlege folk spörs det om vi er paa riktig veg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan ikke vaere mye til helter siden de tross alt tapte krigen!

Nils Ingar sa...

Eg sitt på kontoret ditt no, og kiker på ledninga du nok savna. menmen, det var jo fine bilete det, får sjå fleire når du kjem heim tenkjer eg. No skal eg ut i fjøset og fore dyra dine ein tur tenkte eg:)

Anonym sa...

Nå har svigers vært her, og snekkret ferdig gjesterom til dere skal komme! -jeg og Jona har trillet til butikken og kjøpt røykvarsler og laken, og Eivind har vært på IKEA og kjøpt krakk til å rømme ut vinduet, gardinstang og nattbord! -Så da venter vi bare på de første gjestene! -Velkommen-
Catharina